Onze tuin

Onze tuin

Wil en ik hebben als doel via onze tuin van 3700 m2 bij te dragen aan het behoud van de biodiversiteit. Naast de bestaande siertuin, maakten we een kruiden- en een groente tuin, we lieten een vijvercomplex aanleggen, en transformeerden de schapenweide en de bosrand in bloemrijke vegetaties.  We creëerden en onderhouden een paradijsje, niet alleen voor onszelf en voor onze vrienden, maar ook voor insecten als bijen en vlinders, voor zaad- en insecten etende vogels, voor roofvogels en zoogdieren. Daarbij dient de groentetuin als illustratie van het mee door mij ontwikkelde “geïntegreerde bodemvruchtbaarheid beheer”: Voed het gewas met kunstmest en verzorg de bodem via het verhogen en onderhouden van het organische stofgehalte en via effectieve aandacht voor de zuurgraad.

Bijna het hele jaar zijn er bloeiende planten. Dat kan ook niet anders met een honderdtal sierplanten, tientallen kruiden, tientallen soorten groenten, tientallen soorten bomen en struiken en meer dan 200 soorten wilde bloemplanten, varens, enz. Het effect op de biodiversiteit is meetbaar. Op en vanaf onze tuin telden we tot nu toe bijna 80 soorten vogels. Zeker 10 soorten broeden bij ons; we tellen jaarlijks zeker 15 nesten. Via onze infrarood camera hebben we 10 soorten zoogdieren kunnen observeren, katten van buren niet meegeteld.

In 2019 stelden we voor de tweede keer onze tuin open voor publiek. Het thema was deze keer het creëren van bloemrijke weiden en bermen. Het betrof onze bijdrage aan het werk van de “Groene Kerk” in Twello.

terug